was successfully added to your cart.

Ако искате нов сайт, или пък имате вече тази статия е точно за вас.

С ужас си признавам, че мина мноого време откакто не съм написал нищо читаво в блога на CID. От доста време имам в главата едно сравнение, което използвам при работата си с клиенти, което касае сайтовете и тяхната поддръжка. Така.

Сега си представете, че сайтовете са автомобили. Ще ви представя някои от тях.

moskvich

Москвич

– непретенциозен, стар модел, но върши работа. Евтин за поддръжка и изработка. Сравнително здрав, но има нужда като всеки автомобил от масло, гориво и други консумативи. Можете да го карате бавничко и полека дъъълги години. Не очаквайте да направите впечатление с него, или да пътувате на големи разстояния ежедневно. Не става за лов на мацки и гъзария. Трудно ще изпъкнете пред конкуренцията, но не е невъзможно.

Москвича е от старите HTML сайтове с по 5 странички (начало, контакти, за нас, галерия, услуги), за които си плащате домейна и хостинга веднъж годишно и веднъж сте платили за изработка. Единствените, хора които посещават сайта ви са ваши клиенти, които имат визитката ви или знаят името ви, но поглеждат дали контактите  са актуални.  При търсене в Гугъл излизат само тясно нишовите бизнеси  например: – „Продажба на суперцпецифична, лилаво-зелена, суперскъпа и неоткриваема  сплав”

волга

Волга

– Лимузина, ама стара. Харчи много. Била е суперяка преди  мноооооого години (около 2000 сл. Христа… и 9 след обявяването на  World Wide Web). Сега отживелица, тромава не върши работата, за която е конструирана – да бъде луксозна, удобна, бърза.

Волгата е сред първите уеб директории, които бяха върха на гъзарията преди години. Сега обаче не стават за нищо. Никой не ги ползва по предназначение, пълни са със SPAM, все по тежка е поддръжката им и все по малко вероятно е да носят пари на собствениците си. И те като Москвича не стават за гъзария, навяват носталгия и напомнят бизнес, който е на отживяване. Ако срещнете такъв сайт, все още, на който не му е правен редизайн да знаете, че няма да съществува дълго нито той, нито бизнеса, който стои зад него.

VW

Фолксваген

– Народната кола. Непрекъснато се обновяват и са в крак с времето, достъпни са. Много хора работят за дизайна и функционалността им. Новите модели носят идентичността на старите, удобни са, евтини за поддръжка и ремонт (майсторите им разбират). Суперновите са луксозни, красиви, удобни.

Фолксвагена съответства на сайтовете изградени с помощта на CMS (Content Management System, или Система за управление на съдържанието). Такива системи са WordPress, Blogger, Drupal, Joomla, Magento и др. На тях се правят всякакви сайтове – новинарски, онлайн магазини, блогове, корпоративни сайтове, като основната им функция е да даде лесин и достъпен начин на масовия потребител да управлява съдържанието на сайта си. Да има лесен и интуитивен достъп до администраторски панел през, който да публикува и променя информацията в сайта бързо и лесно. Тези системи обикновено са с отворен код, който се поддържа от много специалисти.  И тъй като Фолксвагена е автомобил, на който ще трябва детайлно да се спрем, ще разгледаме характеристиките му в следваща тема, а сега да продължим с различните видове коли.

Rolls-Royce-Phantom

Ролс Ройс

– ръчно направени лимузини. Те предлагат лукс и комфорт и са многофункционални. Прецизност към детайла, точност и безкомпромисност в качеството. Разбира се всичко това има съответната цена и тя не е достъпна за всеки. Ще ма хора, които никога няма да имат такава кола. Съжалявам. Така е устроен живота.

Ролс Ройса е сайт, който могат да си позволят само големи корпорации и фирми. Те имат собствена администрация на различни нива, която е изработена по поръчка. Например:

Голяма банка, предлагаща онлайн банкиране: Има сектор за нерегистрирани потребители. Виждате основните контакти, начините за регистрация и т.н. Това е единия слой на сайта.  При регистрация на потребителите те влизат в следващо ниво. Могат да нареждат разплащания от своите акаунти, могат да ги администрират и т.н. Следващото ниво е за администрацията на банката – до тук имат достъп само управители, шефове и различен достъп на различните служители и т.н. Всичко в този сайт е направено изключително за бизнеса, който представя и изключително според нуждите му.

lamborghini-murcielagoЛамборгини

– Супербърз спортен автомобил. Силна идентичност , привличащ внимание, атрактивен…

Също както свирепите бикове от Миура – Gallardo, Murcielago, Diablo, Islero, този сайт е мощен, безкомпромисен и бърз. Той напада агресивно и винаги е на челните места в класациите на Google. Той е красив, добре поддържан с много нововъведения и високи технологии. Сайтовете ламборгини изглеждат еднакво добре и на таблета и на телефона и на различните монитири, които употребяваме.  И става за забиване на мацки.

Естествено има и други автомобили. Има и други сайтове. Много важно е да знаете когато искате сайт, какъв точно искате да бъде той. Важно е да знаете, колко и какви ресурси ще харчи. Важно е да знаете, че няма да върви от самосебе си (трябва бензин, масло, шофьор и т.н). Също важно е да знаете, че качеството има цена. Тази цена е висока и не всеки може да си я позволи. Както с автомобила така и със сайта е нужно да бъдете готови да правите компромиси, с цена качество, лукс , удобство скорост. Разбира се, че има оптимални варианти, а ние от Creative ideas & design можем да ви ги дадем.

Отговор

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

ФОРМА ЗА ЗАПИТВАНЕ