was successfully added to your cart.

За брането на шипки. Наближава първия учебен ден. Няма как да пропусна този празник за децата и 

хората, които с нетърпение го очакват.

Искам да върна лентата с 25 години на зад и да попиша за брането на шипки.

Ще го направя защото статията : Кое е общото между брането на малини и създаването на уеб сайтовете?” пожъна голям успех.
Там разказах за себестойността на труда. Ставаше дума за 5 лв., за които купихме килограм малини, но както и да е.
Правя целия този увод защото искам отново да напиша за това какво са 5 лв. Този път става дума за 5 – те лв., които децата започнаха да носят в училище в последствие вместо да наберат 6 кг. шипка. А сегашните ученици, дори не знаят въобще за какво пиша.

Ако сте се разхождали сред природата ще видите, че в момента шипките никой не ги бере. Нито за сладко, нито като билка за чай, а бе за нищо. Когато едно дете обере 6 кг. шипки то създава добавена стойност. Имаме продукт на стойност 5 лв.
Не по същия начин стоят нещата, ако бащата и майката на това дете отидат и наберат вместо него шипките. Те ще загубят време и усилия, с които могат да бъдат полезни с друго, което вече умеят да вършат, или са учили да вършат. Докато наберат 6 кг. шипки могат да спечелят например 50 лв. с труда си. 

 

Даването на 5 лв. от родителя който е бил на работа ( и е спечелил 5 лв.) от детето привидно е равно на това детето да обере 6 кг. шипки… но само привидно. Защо?

1. Не са обрани 6 кг шипки – продукт струващ 5 лв, които ще се скапят през зимата върху храста.

2. Похарчени са 5 лв. (семейни пари)

3. Детето не знае цената на труда.

Сега за да затвърдим знанията ще има и задача.

Ако 10 000 деца оберат по 6 кг. шипка, колко кг. шипка ще бъде обрана. Колко от тези деца вместо да пушат марихуана ще отидат да се разходят сред природата, ако предположим, че всяко четвърто детете е пушило някога?
За верен отговор ще получите мн. добър.
Отличен ще получат само тези, които направят анализ на връзката между брането на шипка, производството и икономиката на България, състоянието на образованието, политическите приоритети на държавата и изработването на сайтове.

Отговор

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

ФОРМА ЗА ЗАПИТВАНЕ